Matti Villikari

Venäjämieliset suomalaiset

Neuvostoliiton aikana Suomen suhdetta itänaapuriin kutsuttiin ”suomettuneeksi”.  Kekkonen johti ulkopolitiikkaa itsevaltiaan ottein ja kertoi mikä on sallittua ja mikä ei.  Suomalaiset kommunistit ihannoivat Neuvostoliittoa kaikessa.  Neuvostoliiton taloudenkin piti ohittaa USA:n talouden aivan muutaman vuoden kuluessa.  Sosialismin piti olla ylivertainen länsimaiden talousjärjestelmään verrattuna.  Mutta mitä tapahtuikaan 90-luvun alussa.

 

Neuvostoliitto romahti ja Venäjän taloudessa tehtiin 180 asteen käännös.  Valtion omaisuus meni muutamalle ”liikemiehelle”, joita nykyisin kutsutaan oligarkeiksi.  Venäjästä tuli siis äärikapitalistinen valtio, jossa työväestön asema on vielä huonompi kuin Neuvostoliiton aikana.

 

Mitä sitten tapahtui Suomessa.  Loppuiko suomettuminen ja idän ihannointi.  Ei suinkaan.  Suomalaiset äärivasemmistolaiset tukevat edelleen varauksetta Venäjää ja sen politiikkaa.    Heitä kutsutaan nykyisin ”putinisteiksi”.

 

Eivätkö putinistit  ole huomanneet, ettei Venäjä enää olekaan sosialistinen kansantavalta, vaan liittovaltio, federaatio, jota kehitystä samat henkilöt EU:n osalta vastustavat kiihkeästi.

 

Ovatko he sitten niin tyhmiä?  Eivät tietenkään.  Tähän on aivan looginen selitys.   Neuvostoliiton aikaan kylmän sodan vallitessa USA ja länsimaat olivat Neuvostoliiton vihollisia ja ”suomettumiseen” kuului  liehitellä itää arvostelemalla länttä kaikesta mahdollisesta.

 

Vaikka kylmä sota loppuikin NL myötä, Venäjä pitää edelleen länsimaita ”vihollisena” sisäpoliittisista syistä.   Putinin juntan on väkisin löydettävä ulkoinen uhka, muutoin kansa alkaa napista.

 

Kylmän sodan aikana suomalaisille juntattiin vuosikymmeniä päähän että länsi ja etenkin  USA on maailman syöpä.  Äärivasemmisto ajattelee edelleen niin ja koska Venäjän on USA:n vastustaja, sitä tuetaan, talousjärjestelmästä ja työläisten asemasta viis veisaten.

 

Tämä suomalaisten putinistien  asenne tulee erityisen selvästi esiin Ukrainan kohdalla ja etenkin venäjämielisten itä-ukrainalaisten separatistien toimien puolusteluna.   Jopa koomisia piirteitä on selityksissä löytää motivaatio ja salaliittoteorioita malesialaisen liikennekoneen alas ampumiseen.  

 

Edes Etyj:n tarkkailijoiden pääsyn estäminen onnettomuuspaikalle, todisteiden hävittäminen, uhrien ruumiiden häpäisy ja  ryöstäminen ei saa putinisteilta  tuomiota.  Syy on lentäjien, mitäs lensitte sinne!  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Jukka Laine

USAn talous romahti 2008 ja nousevat taloudet pyrkivät irtaantumaan USA keskeisestä maailmantaloudesta. Putin on ollut keskeinen toimija.

Mitä tämä USAn harjoittama häikäilemätön talouspolitiikka on tehnyt Suomelle. Olemme tukeneet sijoittajia, jotka ovat ajautuneen USAN kuplatalouden uhreiksi ja olemme velkaantuneet ja myynet kaiken yhteisen omaisuuden.

Vahva ja vaurastuva Venäjä on meidän etu.

Reijo Tossavainen

Venäjällä on läpeensä korruptoitunut ns. rosvokapitalismi, joka nojaa luonnonrikkauksiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Vahva ja vaurastuva Venäjä on meidän etu."

- Onko tämän edunvalvonnan nimissä sivuutettava myös kolmesataa täysin syyttöminä ja ulkopuolisina menehtynyttä lentomatkustajaa?

Risto Koivula

" "Vahva ja vaurastuva Venäjä on meidän etu."

- Onko tämän edunvalvonnan nimissä sivuutettava myös kolmesataa täysin syyttöminä ja ulkopuolisina menehtynyttä lentomatkustajaa? "

Virallinen Venäjä ei ole missään tapauksessa ampunut sitä konetta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

"vahva ja vaurastuva venäjä on meidän etu"
Mitä venäläisiä tuotteita voisin hankkia(poislukien öljy/puutavara)?
Olisiko hyviä autoja ?-no ei !
Kännyköitä ?- no ei !
maaleja,,kattomateriaaleja,,-no ei niitäkään !
edelleen sinkkiämpäreitä,ei taida muuta olla ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Raaka-ainetuottajahan Venäjä on kautta aikojen ollut. Myös neuvostoaikana Suomen bilateraalikauppa perustui sieltä ostettuihin raaka-aineisiin Suomen teollisuudelle. Poikkeuksena ydinvoimala, osa sotakalustosta ja sähköveturit, jotka osoittautuivat melko kelvottomiksi.

Johannes Virolaisen hupaisa "lipsahdus" oli kuvaava, kun hän eräässä puheessaan peräänkuulutti teollisuustuotteiden ostamista Neuvostoliitosta todeten, että "sieltä voisi ostaa traktoreita." Sitten hän oli pari senkuntia vaiti ja lisäsi: "Eikä tämä ole mikään heh heh asia. Ne ovat ihan hyviä traktoreita!"

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Olen ollut siinä vakaassa uskossa, että sähköveturit ovat olleet ihan hyviä, eikä ydinvoimalakaan ole tainnut pahemmin pätkiä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Kyllä ne saatiin suurella työllä melko kelvollisiksi:

"Valmistuessaan vetureiden ohjaamo-olosuhteet olivat neuvostoliittolaiseen tapaan varsin karut, ja joidenkin hallintalaitteiden sijoituksessa oli toivomisen varaa. Muun muassa ajovalojen himmennyskytkin oli alun perin niin korkealla, että kuljettajan piti aina nousta penkiltään käyttääkseen sitä[2]. Lisäksi istuimet olivat epämukavat, ohjaamo oli meluisa ja lämmityslaitteella oli mahdotonta säätää ohjaamon lämpötilaa sopivaksi. Niinpä varsin nopeasti niihin tehtiin työolosuhteita parantavia muutoksia ja jotkin hallintalaitteet sijoitettiin ergonomisesti parempaan paikkaan. Suurempi ohjaamosaneeraus kaikille vetureille tehtiin vuosina 1998–2003[2]. Sen yhteydessä veturiin asennettiin kaksoisvalonheittimet ja ohjaamoon ilmastointilaite.lähde?

Myös teknisellä puolella on tehty runsaasti muutoksia. Ensimmäinen suurempi muutos oli tasasuuntaajien puolijohteiden nykyaikaistaminen, jonka yhteydessä niiden määrää voitiin pienentää neljäsosaan alkuperäisestä[2]. Viimeisiin vetureihin jo tehtaalla asennetut paineilman kuivaajat on sittemmin asennettu kaikkiin vetureihin. Alun perin veturit varustettiin neuvostovalmisteisilla 40 kilowatin tuuletinmoottoreilla, jotka toimivat aina täydellä teholla, mutta myöhemmin ne vaihdettiin Strömbergin valmistamiin 25 kilowatin kaksinopeuksisiin moottoreihin[2].

1970-luvulla tuuletinmoottoreiden vaihdon jälkeen vetureiden ajomoottoreihin lisättiin ylikuumenemisvahti, jolla rajoitettiin ajomoottorivirta noin 60 prosenttiin maksimivirrasta. Tästä seurasi kuitenkin myös vetovoiman rajoittuminen noin 60 prosenttiin, mistä seurasi useita linjalle jääntejä[2]. Sr1-sarja oli aluksi myös hyvin herkkä "lyömään ympäri", joten sen toiminta vähänkin liukkaammilla keleillä oli pitkälti hiekoituslaitteiden toimivuudesta kiinni. Ongelmaa saatiin korjattua muutostöillä syöttämällä liikkeellelähdössä vähemmän virtaa etutelille[2]."

Tämä ote Wikipediasta

Uudet veturithan tilattiinkin sitten Saksasta Siemensiltä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Olen ollut siinä vakaassa uskossa, että sähköveturit ovat olleet ihan hyviä, joskin rumia, eikä ydinvoimalakaan ole tainnut pahemmin pätkiä?
Pendolino on nätti, mutta tuntuu hyytyvän joka talvi...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

No etten nyt olisi aina kovin yksipuolisesti ryssää leimaamassa niin annetaan tähän muutama esimerkki.

"Olisiko hyviä autoja ?-no ei !"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marussia_Motors
Ok yhtiö ei enää valmista autoja mutta ei niiden vehkeet nyt ihan kurjia olleet. Pieksee Ladan ainakin mennen tullen.

"Kännyköitä ?- no ei !"

http://yotaphone.com/#/en/
http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2014/05/17/testi...

"edelleen sinkkiämpäreitä,ei taida muuta olla ?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaspersky_Lab

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Äärivasemmistolaisilta voisi todellakin kuvitella "aatteen lähteneen alta" Neuvostoliiton romahtaessa. Mutta ilmeisesti heille on tärkeintä vastustaa länttä yleensä ja USA:ta erityisesti, koska sosialismin konkurssipesän rohmunneet oligarkit menetelmineen eivät näitä taistolaisia ärsytä.

Olen periaatteessa ymmärtäväinen putinistien suhteen, koska jokaisella ideologialla joka tapauksessa on tässä maailmassa sekä kannattajansa että vastustajansa. Viittaaminen kintaalla kolmensadan täysin ulkopuolisen ihmisuhrin kohtalolle on tietysti äärimmäisen säälimätöntä, ja panee kysymään: jos "separatistien" huutosakilla ei ole järkeä, puuttuvatko heiltä myös tunteet?

Risto Koivula

Jos ei olisi ollut Ukrainan fasistikaappausta, jossa fasisteille päätyi myös huippukorkeatsoista venäläistä sotamateriaalia, ei olisi ollut tätä onnettomuuttakaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Risto Koivula, voisitko nimetä Ukrainan hallituksessa istuvat fasistit? Mielestäni osa näistä oli jo Janukovitsin hallituksessa. Entä presidentti, onko hän myös fasisti? Ymmärrätkö ollenkaan mitä fasisimi tarkoittaa, vai käsitätkö sen niinkuin venäläiset yleensä, "ulkomaalainen vihollinen", jolloin sinä olisit amerikkalaisten kannalta fasisti.

Ukrainan armeijalla on ollut venäläistä huippukorkeatasoista sotamateriaalia koko ajan, ja ongelmana on vain se, että kapinalliset separatistit ovat saaneet sitä käyttöönsä. Lisäksi Venäjä on varustanut kapinallisia sekä sotilain, asein että varustein.

Niin ja vielä jos jossitellaan, jos lento olisi olisi kiertänyt Ukrainan ilmatilan, tätä onnettumuutta ei olisi tapahtunut Ukrainassa, eikä ehkä Venäjänkään ilmatilassa, vaikka Venäjälläkin on näitä ohjuksia.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #82

" Risto Koivula, voisitko nimetä Ukrainan hallituksessa istuvat fasistit? "

Ei sen tarvitse olla hekilössä Keenistä pysyvästi istuva ominaisuus. Mutta Maidanin kautta hallitukseen nousseet fasistiten järjetöjen jäsenet.

" Mielestäni osa näistä oli jo Janukovitsin hallituksessa. Entä presidentti, onko hän myös fasisti? "

En tunne miestä. Hän ei vaikuta poliitikolta, kuten ei Janukovytshkaan. He ovat bisnesmiehiä. Janukovytsh oli hyvin epäsuosittu varsinkin vasemmiston ja työläisten keskuudessa, mutta justiin oikeistolainen Oranssien vasrustajana hänellä oli mahdollisuus voittaa vaaleissa.

" Ymmärrätkö ollenkaan mitä fasisimi tarkoittaa, vai käsitätkö sen niinkuin venäläiset yleensä, "ulkomaalainen vihollinen", jolloin sinä olisit amerikkalaisten kannalta fasisti. "

En käsitä siten. Itse asiassa antifasisti on perustavampi käsite kuin fasisti:

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/04/kuka-on...

" Ukrainan armeijalla on ollut venäläistä huippukorkeatasoista sotamateriaalia koko ajan, ja ongelmana on vain se, että kapinalliset separatistit ovat saaneet sitä käyttöönsä. "

Venäjä ei ole niistä aseista enää vastuussa, jotka se on toimittanut Ukrainalle. Sillä ei ole sen jälkeen ollut mahdollisuutta päättää niistä, kun ne on myyty.

" Lisäksi Venäjä on varustanut kapinallisia sekä sotilain, asein että varustein.

Niin ja vielä jos jossitellaan, jos lento olisi olisi kiertänyt Ukrainan ilmatilan, tätä onnettumuutta ei olisi tapahtunut Ukrainassa, eikä ehkä Venäjänkään ilmatilassa, vaikka Venäjälläkin on näitä ohjuksia. "

Ukrainan olisi pitänyt määrätä kiertämään ilmatilansa sotatoimien takia.

Veikko Penttinen

Venäjämielinen merkitsee samalla myös auktoriteettihakuisuutta. Tällainen ihmistyyppi ajautuu itämailla muslimiksi, lännessä hyvin usein kommariksi tai fasistiksi. Venäjähän on diktatoorinen maa, joten Venäjä hyvä Amerikka paha.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Suomalaiset kommunistit ihannoivat Neuvostoliittoa kaikessa."

Käsittääkseni SKDL:n enemmistö irtisanoutui vuonna 1968 neuvostokommunismista tai alkoi arvostella sitä avoimesti. Sen sijaan Björn Wahlroos ja muut vähemmistökommunistit ylistivät neuvostojärjestelmää vielä seuraavan vuosikymmenen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vanhana aleniuslaisena vahvistan.

Risto Koivula

Aleniuslaiset olivat olleet koko ajan NL:n yhteiskuntamallia vastaan. Alenius olisi voinut olla NL:ssa suosittu ja hyväksytty poliitikko, jos hän olisi esittänyt "valtiojohtoi- sen sekataloutensa" vaihtoehtoisena KAPITALISMIN kansallisena mallina, eikä NL:lle "vaih- toehtoisena sosialismin mallina". Tiedä sitten, kummalla olisi tullut enemmän ääniä. Ale- niuksen malli sellaisenaan talousmallina ei ollut sen tyhmempi kuin nykyisetkään mallit.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Käsittääkseni SKDL:n enemmistö irtisanoutui vuonna 1968 neuvostokommunismista tai alkoi arvostella sitä avoimesti"

Ei SKDL:n enemmistön tai saarislaisten linja 1968 juurikaan muuttunut suhteessa Neuvostoliittoon eikä ainakaan julkista arvostelua esiintynyt Prahan miehitystä lukuun ottamatta (jota Saarinen sitten myöhemmin julkisesti katui). Vähemmistö puolueessa vain alkoi liehakoida täysin kritiikittömästi NKP:a ja tämä sai enemmistön linjan näyttämään jotenkin oikeistolaisemmalta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En luokittelisi putinisteja Suomessa vasemmistolaisiksi, vaikka osa heistä siltä laidalta alunperin onkin oppinsa ammentanut.

Suurin osa näkyvistä putinisteista, siis siitä varsinaisesta agitaattoriporukasta, muodostaa jonkinlaisen Venäjän etuja ajavan ja venäläistä propagandaa levittävän soluston Suomessa. Sellainen lienee perustettu tarkoituksellisesti ja Venäjän masinoimana. Nämä "palkolliset" saavat sitten höynäytettyä kansan syvien rivien keskuudesta joitakin puolelleen.

Sinänsä kyllä verrattavissa Neuvostoliiton aikoinaan rahoittamiin taistolaisiin, mutta talouspoliittinen ideologia on putinisteilla useinkin aika oikeistolainen.

Jorma Rotko

Lukekaapa Suomen historiaa 150-vuoden takaa! Oli "venäjämielisiä stubbilaisia", joiden mielestä paras taloudellinen tulos saadaan elämällä sienikasvaimena suurvallan kyljessä. Toinen porukka, nuorsuomalaiset, halusivat löysätä sidettä ja jopa purkaa sen. Valitettavasti emme saa koskaan tietää kumpi linja oli oikeassa. Syttyi 1. maailmansota ja katosi koko Venäjän keisarikunta. Nuristen luopuivat vanhasuomalaiset hyvistä bisneksistään, hekään eivät olleet niin hulluja, että olisivat ryhtyneet suhteisiin leniniläis-putinilaiseen tyyliin johdetun valtion kanssa.

Jorma Rotko

Lukekaapa Suomen historiaa 150-vuoden takaa! Oli "venäjämielisiä stubbilaisia", joiden mielestä paras taloudellinen tulos saadaan elämällä sienikasvaimena suurvallan kyljessä. Toinen porukka, nuorsuomalaiset, halusivat löysätä sidettä ja jopa purkaa sen. Valitettavasti emme saa koskaan tietää kumpi linja oli oikeassa. Syttyi 1. maailmansota ja katosi koko Venäjän keisarikunta. Nuristen luopuivat vanhasuomalaiset hyvistä bisneksistään, hekään eivät olleet niin hulluja, että olisivat ryhtyneet suhteisiin leniniläis-putinilaiseen tyyliin johdetun valtion kanssa.

Kalevi Wahrman

Täältä löytyy suomalaisten kommunistien kamraattien mielipiteitä Venäjältä lähes joka numerossa:

Torju perusoikeuksiemme salakauppa
http://www.kansanaani.net/

Kansan Ääni 3/2014 pureutuu ajankohtaisiin ilmiöihin, tieteeseen, kulttuuriin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Tuoreimmassa numerossa napakoita arvioita muun muassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuskähminnästä, Ukrainan tilanteesta ja satoja tuhansia suomalaisia koskettavasta köyhyydestä.

Kansan Ääni ja sen julkaisujärjestöt toivottavat lukijoilleen ja tukijoilleen aurinkoista kesää!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

On ihan sama mitä sellaisen puolueen lehdessä kirjoitetaan, joka ei saanut edes promillen kannatusta viime eduskuntavaaleissa. Yritän siis sanoa, ettei ole edes yhden blogikirjoituksen veroinen ilmestys.

Kalevi Wahrman

Jiri, sinulla on kaksi mahdollisuutta, lukea mitä mieltä venäläinen kommunisti on, tai siitä vaan muodostaa kantasi ilman venäläisen kommarin ajatuksia. Taidat kuulua siihen porukkaan joka muodostaa myös venäläisten mielipiteet ihan edes tutustumatta niihin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #60

Jos totta puhutaan, niin ei kauheasti venäläisten mielipiteet kiinnosta. Jos kiinnostaisi, niin opettelisin venäjää, jotta pystyisi seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä tai jopa keskustelemaan ihmisten kanssa suoraan.

Kalevi Wahrman Vastaus kommenttiin #68

No ainakin olet rehellinen. Tuppaa vaan poliittinen pohja jäämään kapealle tiedolle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #60

Te yritätte häivyttää neukkujen ja kommunistien(fasistien)hirviömäiset teot. Nykyvenäjä on imperialistinen terroristeja tukeva roistovaltio.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Olisipa julkaisussa myös kiinalaisten maatyöläisten kapinoinnista kommunistista puoluetta vastaan(maakiistat)venäjän alueiden kuvernöörien korruptiosta,,ja muusta vastaavasta,-emme arvioita usasta tai eu;sta tarvitse !

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten on tuo miljoonia venäläisiä koskevan köyhyyden laita? Eikö sillä ole mitään merkitystä?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Minun mielestäni on turha haukkua Kekkosta,oli mies paikallaan,silloin kun Suomen taloutta piti hoitaman.Kekkonen oli hyvä kaveri ja osasi sentään venäjän kielen ja kieumurat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Osa äärioikeistosta ovat venäjämielisiä kuten osa arvokonservatiiveistä ja osa eu-vastaisista. Putin käyttää kaikkia ryhmiä hyväkseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Paljon USA'han kohdistuneesta kritiikistä on lainattu sikäläiseltä teekutsuliikkeeltä. Putin ei ole tyhmä vaan seuraa hajoittavia tahoja lännessä. Ne ovat nykyään enimmäkseen ääri oikeistolaisia. Putin myös takaa esim uusnatseille nettiservereitä.
Jos putinisteja kutsuu vasemmistoperinteeseen noja
utuviksi he nauravat partaansa sille kuinka huonosti orientoitunut perinteinen isänmaalliskonservstiivinen porukka on. Esim hommagoorumilla on Putinia hehkutettu jo vuosia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Monet ovat ostaneet venäläisten natsikortin, mutta nyt lännen kärsivällisyys alkaa loppua:

http://www.washingtonpost.com/opinions/anne-appleb...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aika hauskaa,kun ajattelee sitä mikä on ameriikan osuus maailman sodissa.Ei ne hihhulien jne.sodat loppuneet suetsin kanavaankaan.Meinaan vaan ,että sodat tarvitsevat ravintoa syntyykseen.

Vaikka missä istuu turbaanipää,ei siellä ole samankaltainen ajatusmaailma.
Ameriikka ei ole taivas,vaikka siltä tuntuisi.Propaganta,jumatsuki,kannattaa miettiä monelta kantilta.Ukrainassa armoton määrä bisnestä,mihin kuvittelette sen hävinneen.

Käyttäjän sikandertuomas kuva
Tuomas Sikander

Monet ovat imeneet natsikortin ja siihen liittyvät epätasa-arvon ja rahan voimalla suhmuroimisen jo äidinmaidosta.

http://naurunappula.com/441739/juice-leskinen-muss...

;-)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Moni ei ole niinkään putinisti mutta kun venäjän puolella = amerikkaa vastaan ja moni äärivasemmistolainen myisi vaikka sielunsa saatanalle jos sillälailla saisi "näytettyä amerikalle"

Jere Partanen

Keitä nämä "äärivasemmistolaiset" ovat? Koskiniemi? Bäckman?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sovinisteja on täällä,nainen vaietkoon seurakunnassa.Suetsin kanava on vaan hyvä esimerkki siitä etteivät lopu ,nämä "kansakuntien"sodat ..

Se jatkukoon,eikä Suomi siitä poikkea asemyynteineen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tosin lännen nuoleskelijat ovat sitä mieltä, että on Kremlin juoksupoika jos suhtautuu läntiseen viestintään vähänkin kriittisesti.

Putinistien toteaminen äärivasemmistolaisiksi on aika kummallista, Venäjähän on äärikapitalistinen valtio.

Mitä "suomettumiseen" tulee, sellaiseksi voi kutsua myös läntisen tiedotuksen sokeaa hyväksyntää. Elämme edelleen suomettumisen aikaa, tosin suunta on eri kuin Neuvostoliiton aikana.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mark, läntinen tiedottaminen ei ole yksi lähde eikä sitä kontrolloi ja sensuroi hallitukset niin kuin aikoinaan "Pravdaa" ja nykyistä putinilaista tiedotusmonopolia. "Lännen tiedotus" ja sen sokea hyväksyminen on absurdi väite. Uskotko Mark Kauko-Idän tiedotukseen sokeasti?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En.

Mitä länsimedian yhtenäisyyteen tulee, sitä yhdistää yksi asia: raha. Rahaa media tahkoaa tehokkaimmin kirjoittamalla yhtenevällä tavalla, esim. juuri Ukrainan kriisin tapaisista asioista. Siinä leikissä totuus on toissijainen. Ja vielä sadannen kerran: tämä ei tarkoita sitä että Venäjän media toimisi millään tavoin hyväksyttävästi. Tämä huomautus siksi, että länsimedian puolueettomuutta epäilevät leimataan kaltaistesi toimesta poikkeuksetta Venäjän kätyriksi.

Esimerkki ihan vertailun vuoksi: kun Yleisradion monopolia aikanaan murrettiin (mikä sinänsä oli hyvä), sitä perusteltiin radio-ohjelmiston monipuolistumisella. Kuuntelepa kaupallisia radioasemia. Taitaa Yleisradion radio-ohjelmisto yksin olla monipuolisempi kuin koko rahan perässä juokseva kaupallinen media yhdenmukaisine ja -tekevine viihdemössöineen.

Mitä länsimaiseen valtiolliseen mediaan tulee, ne noudattavat maittensa virallista politiikkaa, joka on se, millaiseksi media on kansan mielipiteen muokannut.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #83

Lännestä löytyy sellaisiakin mediataloja, joita ei sensuroida ja jotka tarjoavat muutakin kuin viihdemössöä. Jos pelkän rahan perässä juostaan ja kerrotaan yleisölle "satuja", se tietää varmaa alasajoa.

Mark, ei rahalla saa uskottavuutta mutta kun lukijalla on useita uutislähteitä, ja niitä voi vertailla, se luo uskottavuutta. Tosin se vaatii myös yleisöltä älykkyyttä, mitä ei tarvita Venäjällä, missä kaikki painettu tai TV:ssä kerrottu faktaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #85

Kun koko valtamedia kertoo satuja, satu muuttuu todeksi.

Nykypäivän totuus on sitä todempi mitä paremmin se menee kaupaksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomettuneita vai putinisoituneita suomalaisia?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kaikki itse,ajattelevat ,yhtykää.Onkohan yllytys,eli siis lainvastainen KANSAN kiihottaminen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aika omituisia "äärivasemmistolaisia" jos tukevat äärioikeistolaista diktaattoria.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Sitä minäkin ihmettelen ja siitä tässä blokikirjoituksessa oli juuri kysymys. Johtopäätös: yhteinen vihollinen, USA.

Kukaan ei vielä ole kommentoinut Venäjän liittovaltiosta ja EU:n liittovaltiokehityksestä. Jos se toimii hyvin Venäjällä, miksi ei Euroopassa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta minä en tajua keitä sinä tarkoitat näillä "äärivasemmistolaisilla".

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #63

Äärivasemmistolaisille kelpaa vaikka fasisti kunhan tämä on yhdysvaltoja vastaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #69

Ihan niin kuin USAlle (ja EUlle) kelpaavat vaikka fasistit, kunhan he ovat Venäjää vastaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #63

Margareta, olet oikeassa, putinisteja löytyy jokaisen puolueen kannattajista, ehkä kuitenkin eniten keskustasta ja vasemmistopuolueista.

Markus Lehtipuu

Menin ensimmäistä kertaa Venäjälle 1999, ja ihastuin. Olin aluksi innostunut vapaudesta (omasta vapaudestani), halvoista hinnoista ja niistä oikeasti hyvistä puolista.

Nyt takana on about 200 matkaa, osa pelkkiä läpiajoja ja tankkauksia, mutta kuitenkin.

Samalla olen tutkinut empiirisesti Venäjän historiaa sen omista lähteistä, esim. Stalinin ajan joukkoteloituspaikkoja olen kartoittanut ja dokumentoinut. Olen ollut vankina rajavyöhykkeellä ja kuulusteluissa Petsamon sotilasalueella. Kautta linjan venäläiset koppalakit ovat olleet tylyjä, tai ahneita, mutta aina on selviydytty. Ikäviä fiiliksiä niistä on jäänyt, mutta ihmiset ovat aina ihmisiä.

Putinin aika on ollut huono. Venäjä on radikalisoitunut ja kylmentynyt, tullut kalliiksi ja hajautunut ääririkkaisiin ja ääriköyhiin. Kansaa on kosiskeltu tempuilla, osa niistä kuolettavia.

Toki jatkuva ahne rahan kuppaus naapurimailta ja kaasun ostajilta lisää Venäjän varallisuutta, ja sitä vaurautta jakautuu myös keskiluokallekin.

Automatkaileva venäläinen ajaa jo nyt kautta linjan paremmalla autokannalla kuin suomalaiset, ja suomalaiset ovat itse asiassa köyhälistöä siinä vertailussa.

Vain empiirinen havainnointi ja avoin mieli kaikenlaisia näkemyksiä kohtaan auttaa hahmottamaan maailmankuvaa. Salaliittoja on, kähmintää on, ja useimmiten valehdellaan, koska valehtelusta on normaalisti enemmän hyötyä kuin raa'asta totuudesta.

Mikään asia ei ole mustavalkoinen, maailma on monimutkainen eikä ole olemassa "good guys" tai "bad guys", vaan yleensä jokainen on jollakin tavalla "bad guy", ja useimmista löytyy myös jotakin hyvääkin. Niin Venäjältäkin.

USA on Venäjän tavoin myös ahne, itsekäs ja häikäilemätön, mutta sen etuna on "charm offensive". Venäjä on läpeensä tyly maa, ja se ei osaa olla viehättävä. Yleensä Venäjästä pitävätkin ihmiset, joilla on oma sairaalloinen psykopatologiansa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mielestäni tämä koko putinisti hömppä on sitä olkiukkoilua.

Jonkin aikaa tässä kuitenkin nettiä seuranneena,tosin en ihan jokaista keskustelukanavaa tietystikkään,niin en ole törmännyt vielä yhteenkään Venäjän tai Putinin ihailijaan joka kritiikittömästi hyväksyy kaiken. Sellaistahan tässä nyt koitetaan esittää..

No käänteisesti sitten taas mikäli joku kritisoi länsimaalaista kapitalistista talousmallia ja silti hyväksyy sen,niin hän on piruista pahin aina putinistista kommariin. Dualismi kukkii..se on äärimmäisen länsimaalaista eli joka tapauksesa kaikki siis kuitenkin on äärimmäisen länsimaalaisia. Toiset vain tahtovat olla hieman enemmän länsimaalaisia ja näin ollen keksivät olkiukkoja toisia kohtaan.

Onko tässä sitten jotakin järkeä..ei varmaankaan,johtaako tämä johonkin..ei varmaankaan paitsi yhteen asiaan. Yhteiselämä alkaa kylmentyä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Peukutuspalstat vielä voimistavat tunnesidonnaista dualismia.

Jukka Mäkinen

Sillä ei oikeastaan ole mitään väliä onko jotkut suomalaiset venäjämielisiä ja jotkut venäjävastaisia. Venäjä on Venäjä, ja ryssät on ryssiä. Siihen ei auta voi eikä oliiviöljy.

Pitää ainoastaan muistaa että kun EU ja NATO ovat jo pelkkää historiaa, niin Venäjä ja ryssät ovat edelleen tuossa rajan toisella puolella.
Sen mukaan kannattaa elää ja toimia. Varovasti eikä lapsellisesti luottaen kumpaankaan suuntaan.

Toimituksen poiminnat