Matti Villikari

Venäläistä rulettia

Ruotsin uuden sosialistihallituksen ohjelmaan ei kuulu puolustusliitto Natoon liittyminen (missään tilanteessa?)  Tämä on hyvä uutinen Venäjälle.  Varmaankin venäläisillä lentäjillä on hauskaa leikkiä ylivoimaisilla koneillaan Ruotsin ilmatilan tuntumassa.  Nyt peliin on liittynyt ehkä laivastokin, tai sitten kysymyksessä on harhautus.  Joka tapauksessa Ruotsissa diskuteerataan  kovasti  mitä tämä merkitsee.

Kun ajatellaan Kaliningradin aluetta, Venäjälle olisi todella hankalaa, jos Ruotsi liittyisi Natoon. Niin kauan kuin Ruotsi on vain rauhankumppani, ei ole mitään hätää.  Mutta tilanne voi muuttua seuraavan hallituksen aikana. 

SPJHKI: ” Ruotsin  sosiaalidemokraatit ovat  menettäneet  heti 4,5 prosenttiyksikköä kannatuksestaan vaalien jälkeen ilmenee Sifon tekemästä kannatusmittauksesta. Eniten kannatustaan ovat nostaneet Ruotsin ympäristöpuolue ja Kokoomus.”

Venäjälle olisi melkein lottovoitto saada laivastotukikohta Porkkalasta, Hangosta, Gotlannista ja Öölannista.  Miksi neuvotteluja ei vielä ole aloitettu, sitä ihmettelen.  Voihan alueet saada haltuun tietenkin myös äänestämällä paikallisesti, niin kuin Krimillä.

Kovasti Venäjän sotajoukot ovat aktivoituneet maalla, merellä ja ilmassa.  Onko tämä vain normaalia toimintaa, se nähdään pian.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Uusi hallitus jätti täysin väärän signaalin maansa puolusratkaisun suhteen-.edes optiota natosta ei otettu esille !
Mainio lahja kremlin militaristeile !

Pekka Iiskonmaki

Krim ja Kaliningrad ovat valtava painolasti Venäjän heikkenevälle taloudelle.

Krim oli Pyrrhoksen voitto.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Ruotsin uuden sosialistihallituksen ohjelmaan ei kuulu puolustusliitto Natoon liittyminen (missään tilanteessa?) Tämä on hyvä uutinen Venäjälle."

Mutta huono uutinen meidän natottajille.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Jos ajatellaan Itämerta, niin se on vain pieni allas, joka voidaan sulkea Tanskan salmien kohdalta niin pitävästi, ettei sieltä livahda silakkakaan avomerelle. Venäjän ja tietenkin muidenkin rantavaltioiden alukset ovat siellä motissa niin sotalaivat kuin siviilitkin.

Eiköhän Venäjän kenraalit ole katselleet karttaa ja huomanneet, että Suomen Ja Ruotsin Lapin yli on suora reitti Atlatin rannalle ja siellä Narvikin satama on erittäin käyttökelpoinen. Sinne kun johtaa rautatiekin Ruotsin puolelta.

"Maantieteelle emme voi mitään".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Niin, voisihan Venäjä yrittää vuokrata Natomaa Norjalta laivastotukikohdan. Herää tietenkin kysymys miksi kun Venäjällä on jo laivastotukikohta Muurmanskissa.

Mikään ei estä rauhan aikana venäläisiä aluksia käyttämästä Tanskan salmia tai Kielin kanavaa. Se muuttuuko nykyinen tilanne, ei varmaankaan riipu Tanskasta eikä Saksasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eikä se Krimin valtaus Sevastopolin laivastotukikohdan turvamiseksi tuntunut oikein perustellulta.

Bosporin salmi on vielä tiukempi väylä Välimerelle. Kapeimmasta kohdast salmi on 700 m leveä NATO maan sisällä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pitääpi myös muistaa että Itämereltä käsin Venäjä pystyy halutessaan tekemään paljon tuhoa rantavaltioiden alueella.

Siksipä pääsy Itämerelle on Venäjälle välttämättömyys. Samoin Suomen ja Viron kaltaisille maille puolustuksen elinehto on kyky estää Venäjää käyttämästä Itämerta. Oltiinpa sotilasliitossa tai ei.

Puolustusteknisesti Itämeri ei ole Venäjälle tärkeä. Pietari on jo nyt aseenkantaman päässä sekä Suomesta että Baltiasta. Eikä länsimailla ole mitään järjellistä syytä uhata Pietaria sotilaallisesti.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Murmansk on kuitenkin "nurkan takana" vaikka se sulana pysyisikin.

Toinen suunta on sitten Puolan ja Saksan yli suoraan Hollannin satamiin. Niistä suunnitelmista voit lukea tarkemmin kenraali Pentti Syrjän kirjasta "Gruppa Finljandia".

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pentti_Syrjä

Toimituksen poiminnat