Matti Villikari

Paperittomien sosiaaliturva

 

Juuri päättyneessä A-studiossa oli hyvin mielenkiintoinen keskustelu Suomessa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten sosiaaliturvasta.  Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa  (vihr) oli sitä mieltä, että Helsingin kaupunki on velvollinen järjestämään ”paperittomille” saman sosiaaliturvan kuin kansalaisille, sillä perusteella, että se ei maksa kovin paljoa ja että se on lyhytaikaista.

 

Tämä aihe tuntuu olevan kovin ajankohtainen.  Tästä kirjoitti tällä palstalla mm. Ville Tavio.  Pyysin, että Ville hankkisi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:  

 

1. Onko totta, että Suomen valtio on perustuslain mukaan velvollinen järjestämään välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon jokaiselle, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa. Onko perustuslain tarkoitus, että tämä ”välttämätön” toimeentulo ja huolenpito koskee kaikkia maailman ihmisiä?

2. Jos Suomen Valtion huolenpito koskee kaikkia maailman ihmisiä, onko se rajoitettu vain Suomen Valtion alueelle?

3. Onko tämänkaltainen velvoite kirjattu useimpien sivistysvaltioiden perustuslakiin?

 

Jos joku perustuslakia ja sen tarkoitusta tunteva lukija osaa vastata em. kysymyksiin, olisin kovin kiitollinen, jos saisin vastaukset tänne.

 

Minulla ei ole mitään vastaan humanitaarista apua, mutta mielestäni sen pitää olla vapaaehtoista.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ulkomaalaislaki 30.4.2004/301 lienee näissä tapauksissa sovellettava.

---------------

121 § (26.6.2015/813)

Säilöön ottamisen edellytykset

Jos 118–120 §:ssä tarkoitetut turvaamistoimet eivät ole riittäviä, ulkomaalainen voidaan yksilöllisen arvioinnin perusteella ottaa säilöön, jos:

1) ulkomaalaisen henkilökohtaiset tai muut olot huomioon ottaen on perusteltua aihetta olettaa, että ulkomaalainen piileskelisi, pakenisi tai muulla tavalla vaikeuttaisi huomattavasti itseään koskevaa päätöksentekoa tai maasta poistamistaan koskevan päätöksen täytäntöönpanoa;

-----------------

Tämän pykälän perusteella, jos turvapaikanhakijan kaikki valitukset on hylätty, niin oikea paikka hänelle on "säilö", mutta tämmöistä ei ole Suomessa kai koskaan toteutettu.

Jos turvapaikanhakuprosessi on valituksineen kesken, niin oikeus sosiaaliturvaan kaiketi on olemassa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

2. Jos Suomen Valtion huolenpito koskee kaikkia maailman ihmisiä, onko se rajoitettu vain Suomen Valtion alueelle?
.......

Taidat olla huumorimiehiä :)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei tuo niin tyhmä kysymys ole.

Jos ihmisten oikeus sosiaaliturvaan on ihmisoikeus, niin lakkaavatko ihmisoikeudet rajojen ulkopuolella?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Täysin mahdoton ymmärtää ihmisiä jotka äänestelevät tällaisiä ihmisiä valtaan joiden nuppi on yksinkertaisesti vinksahtanut. Todellakin tässäkin on hyvä esimerkki jossa jokaisella on rajaamattomat ihmisoikeudet toisaalta suomalaisuutta ei ole suomalaisuus on tunne mutta kuitenkin on maa Suomi vaikka oikeasti olemme eurooppalaisia tai siis afrikkalaisia ja no rajaamattomat ihmisoikeudet ovat nyt sitten kuitenkin vain Suomen rajojen sisällä.Ei kertakaikkiaan mitään järkeä näissä perusteluissa joilla Suomen perustuslakia venytetään ja ei ainakaan siihen varmuuden ja sekaannuksen estämiseksi lisätä että sosiaalietuudet jne. koskevat Suomen kansalaisia.

Kaikki muutkin argumentit ovat yhtä typeriä kuten tulisi kalliimmaksi jos - sellainen. Juuri meillä on Porin SPR:n karsea esimerkki joka osoittaa että todellakin säilössäkin, vanhkilassa, on halvempi paperittomia pitää kuin yleisessä paaponnassa ja vapaalla jos se maksaa sen kevyet 500€/vrk ...

https://yle.fi/uutiset/3-9950694

Pekka Pylkkönen

Tämähän toimisi jos Suomella olisi myös verotusoikeus globaalisti. Tällöin vastuille olisi olemassa myös rahoituspohja. Aivonsa ryypänneelle vihervassarille tämä vain tuntuu olevan mahdotonta käsittää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tärkeää on tietää mitä "jokainen" tarkoittaa? Ei siihen tarvita huumoria:)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Luulisi olevan itsestäänselvää, että maailma muuttuu vuosien vieriessä. Tällöin kaikki aikoinaan säädetyt lait ovat aina aikaansa jäljessä ja niitä tulisi tulkita sen ajan hengen mukaan, lain säätämisen hengen mukaan. Perustuslain 'jokainen' on täten kirjoitettu ennen varsinkin vuoden 2015 tp - vyöryä ja uutta paperittomien ongelmaa ja jokainen ymmärtää ettei se alunperin ole tarkoittanut koko maapalloa, mutta tämä ei estä ihmisoikeusjuristeja, demlaa, Haloskaa, vihervassareita, ja oikeastaan kaikkia muita paitsi kaikkein suoraselkäisempiä ja rehdeimpiä ihmisiä (lue = so. perussuomalaisia) sanomasta sitä päivänselvää faktaa että jokainen tarkoittaa jokaista Suomen kansalaista, ei koko planeettaa, vaikka moisen sanomisesta saakin ties minkä viha-natsi - leiman tässä hullussa maailmassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #12

Tavallisille ihmisille on aivan selvää, että Suomen perustuslaki koskee Suomea ja suomen kansalaisia. Vihervasemmistolaisten perustuslakisaivartelijoiden mukaan "jokainen" tarkoittaa kaikkia ihmisiä, kansalaisuudesta riippumatta.

Jos lainsäätäjä on tarkoittanut vain Suomen kansalaisia, pitäisi perustuslakia täsmentää tältä osin.

Vaikka sosiaaliturva rajattaisiinkin koskemaan vain Suomen kansalaisia, se ei tietenkään sulje pois humanitaarista apua.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Miksei Helsingin kaupungin hallitus samalla tarmolla tarjoa vanhuksille palveluita, terveyskeskuksissa lääkäripalveluita kaupunkilaisille?
Miksi laittomille tarjotaan ensin palvelut vasta sitten kaupunkilaisille jos riittää? Miksi laittomat on paremmassa asemassa kun omat kaupunkilaiset? Kuntalaiset jonottavat terveyskeskuksiin, palvelukotipaikkoja ei ole halukkaille kaupungin vanhuksille, vuokra-asuntoja ei ole halukkaille kaupunkilaisille? Hammaslääkäriin jonotetaan kuukausia. 6 kk:denkuluessa pitää päästä vasta jatkohoitoon. Miksi varaudutaan sellaisella tarmolla laittomiin? Jos ei tarvitse varautua kuntalaisten tarpeisiin, miksi varautua laittomiin, jotka jo saanut kielteisen oleskeluluvan?

Laittomat kuuluu poliisin säilöön ja pikainen palautus kotimaahansa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Säilöönotto ratkaisee asian. Säilössä valtion on annettava "välttämätön" huolenpito.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Juuri näin. Säilöönotto on ainoa keino, joilla sitkeämmät saadaan lähtemään.
Nykykäytäntö tuottaa yhä suurempia massoja, jotka eivät lähde maasta. Ja Helsingin toimet ovat vielä lisäämässä lähtöhaluttomuutta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Miksei Helsingin kaupungin hallitus samalla tarmolla tarjoa vanhuksille palveluita, terveyskeskuksissa lääkäripalveluita kaupunkilaisille?"

Näin Helsingin kaupunki juuri tekee. Yhtään kantasuomalaista vanhusta ei ole jätetty kadulle sateeseen tai pakkaseen kuolemaan viranomaisten toimenpiteillä tai niiden puutteesta. Etkö tätä ole tiennyt?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Ei ne tosiaan ole kaduilla, mutta paskavaipoissa laitoksissa vaippa/ vuorokausio periaatteella. Mutta sehän on ihmisarvoista elämää päättäjien mielestä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Eipä ole palvelukotipaikkoja jokaiselle haluavalle kaupunkilaiselle vanhukselle.

Eipä ole terveyskeskuksessa lääkärin aikoja vaan joutuu jonottaa ja erikoissairaanhoitoonkin on palvelulupaus 6 kuukauden kuluessa.

Hammashoitoonkin jonoja ja joutuu itse maksaa.

Etkö tiennyt tätä?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #30

Yhtään ainoata suomalaista ei kohdella huonommin kuin ns. ulkomaalaisia.
Kyseessä on vain persujen propagandaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eurooppa 2020 sopimus

Siellähän se on sovittu . THL/Stvm kertoo lisää EU/Suomi/paperittomat.Mitä EU-valtio Suomi on yhdessä sopinut 27 muun EU maan kanssa.
Kunnat noudattavat sovittuja sopimuksia.
edm.sopimuksen teki Vanhasen II-hallitus .Kepu,kok,rkp ja vihreät.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Entä mitä Dublin yleissopimuksessa on sovittu.

Dublinin sopimuksessa määrätään, että turvapaikkahakemus käsitellään ainoastaan yhdessä jäsenvaltiossa. Periaatteessa turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU:n jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut.

Miksi et tästä kirjoittele. Suomeen tullaan yleensä 4-6 turvallisen maan kautta. No, onhan ongelma tietenkin se, että joistakin maista puuttuu "ihmeseinä", joka jakaa rahaa halukkaille.

Toni Rintala

Aamu-TV:ssä Nasima mainosti, että näin pitäisi kaikkien (maiden ja kaupunkien) tehdä. Hänen mukaansa Migri on tehnyt vääriä päätöksiä, kun se on kieltänyt turvapaikan tuhansilta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Nasimalla taitaa olla oma lehmä ojassa. En usko, että hän olisi kokonaan menettänyt järkensä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Nasima haluaa Suomeen ison afgaanipopulaation. Pitäähän omia auttaa. Ei Nasima ole suomalaistenm asialla. Ja sitten tietenkin se suurmoskeija vielä, jotta saadaan oikeanlaista opetusta.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Helsingin kaupungin hallitus ei päätä ensinnäkään mitään, vaan siirsi aloitteen kaupunginvaltuustolle.

Valtuusto tulee päättämään demokraattisesti, että paperittomille järjestetään jonkin tasoinen lääkärinpalvelut.

Perussuomalaiset jotka on tästä meteliä pitäneet tuskin saa muuta aikaiseksi valivali-kitisemistä. Näin tämä demokraattinen päätösenteko etenee.

Ai niin perussuomalaisilla on 4 edustajaa 85:tä joten he ei voi sitä aloitetta yksin kaataa.

Vaikka itse vastustan tätä ajatusta, niin tyhmä en ole, että edes pientä inhimillisyyttä ei minussakaan olisi.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kaupungin hallitus omalta osaltaan teki päätöksen.

Seuraavaksi valtuusto käsittelee asiaa.

Perussuomalaisille on tärkeää että kaupunkilaisista huolehditaan ensin. Ei voi olla niin että laittomille tarjotaan parempaa huolenpitoa kuin omille kuntalaisille.

Tässä vaiheessa on nostettava asia kuntalaisten tietoisuuteen.

Pitää muistaa MIGRI tehnyt päätöksen ja oleskeluluvalle ei tarvetta, nämä laittomat pitää lähteä maasta eikä ilmaispalveluita alkaa tarjota.

Poliisilla tiloja joissa voi odottaa maasta poistumista.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Valtuusto tulee päättämään demokraattisesti, että paperittomille järjestetään jonkin tasoinen lääkärinpalvelut."

Laki takaa jo nyt oikeuden akuuttiin terveydenhoitoon (lapsille ja raskaana oleville laajennettuna) ja lisäksi mm. oikeuden hätämajoitukseen, toimeentulotukeen, jonkinlaiseen sosiaalineuvontaan ja lasten koulutukseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Helsingin vinksahtaneet virkamiehet ministeriössä (STM) ja laitoksessa (THL) tulkitsevat lakeja vääristyneillä tulkinnoillaan jonka lisäksi antavat kunnille, niiden virkamiehille ja päättäjille Helsingissä vapaat kädet lisätä paperittomien palveluja vaikka ilmaiseen golf - kurssiin mikäli joku moista keksii esittää perusjärjettömyyksien lisämausteeksi. Lakien säätäjien, eduskunnan, tulisi viheltää peli poikki moisessa edesvastuuttomassa jossei suorastaan laittomassa lakien veivaamisesssa ja tulkitsemisessa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Lakien säätäjien, eduskunnan, tulisi viheltää peli poikki moisessa edesvastuuttomassa jossei suorastaan laittomassa lakien veivaamisesssa ja tulkitsemisessa."

Miksi et haasta vastuuttomia päättäjiä oikeuteen? Haasta, ole mies!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #22

#22
Kyllä siihen on aihetta silloin kun päättäjä ei noudata lakeja. Onko Suomen Lain mukaista jakaa ulkomaalaisille sama sosiaaliturva (=veronmaksajien rahaa) kuin Suomen kansalaisille? Vähintään oikeuskansleri voisi ottaa kantaa asiaan.

Humanitaarinen apu on eri asia kuin sosiaaliturva. Suomen Valtio eikä kaupungit ole hyväntekeväisyysorganisaatiota, vaikka vihervassarit niin haluaisivat. Miksi UNHCR ei toimi täällä aktiivisemmin? Miksi SPR laskuttaa 47tuhatta euroa Porin kaupunkia antamastaan humanitaarisesta avusta 6 paperittomalle? Erikoista avustustoimintaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #28

Miksi et haastanut tuen antajia oikeuteen? Ole ny vihdoin mies!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #34

En ole varma ovatko rikkoneet lakia. Mitä mieltä itse olet? Ole mies ja kerro rehellinen mielipiteesi onko verorahojen käyttäminen laittomasti maassa olevien ulkomaalasten elättämiseen Suoen lain mukaista?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #36

Kun et ole varma, että ovatko rikkoneet lakia niin sinä voit sen varmistaa oikeudenkäynnin kautta. Nyt vain rohkeasti saliin asti. Älä pelkää!
Voithan sinä laajentaa tuota haastetta koskemaan myös YK:n ja sen alajärjestöjen haastamiseen tuomiolle. Kyllä siinä sitten persujen sielu lepää vaikka hautaan saakka.
Sinä voit organisoida eräänlaiset kodinturvajoukot ottamaan ulkomaalaisilta viimeisimmätkin leivänpalan nälkää näkevien espoolaisten hyväksi. Mutta jos kosket minun ulkomaalaisiin sukulaisiin, niin siitä ei kyllä hyvä seuraa. Pilkkanaurulla kyllä pääset!

En tunne "Suoen lain mukaista" tuollaista lakia. Suomen lakia kyllä tunnen. Tuomarin vala velvoittaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #37

Arvasinkin ettei sinulla ole mielipidettä varsinaiseen asiaan. Mistä muuten olet saanut päähäsi, että olisi nostamassa kannetta? Taitaa olla oman mielikuvituksesi tuotetta? Saivartelun näytät hallitseva niin hyvin, että luovutan, tunnustan häviöni.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #41

Älä luovuta! Oikeus ratkaiskoon riita-asiat. Nyt vaan reilusti käräjille. Onhan teillä persuilla ja heidän hengareillaan juristeja. Ole rohkea!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #42

Et näköjään tajunnut kommentistani sitä, että luovutus koski saivarteluasi. Ehkä se oli tosiaan liian vaikeaa tajuta?

En ole koskaan äänestänyt persuja, joten taas asettelet noita olkiukkojasi samoin kuin sen, että haluaisin lähteä prosessoimaan käräjille. Se oli sinun olkiukkosi

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Helsingin vihervasemmisto on päättänyt haastaa hallituksen maahanmuuttopolitiikan tällä tavalla. Yrityksenä on saada maahan iso populaatio paperittomia turvapaikanhakijoita ja niitäkin paprittomia, jotka eivät ole turvapaikkaa hakeneet. Halutaan luoda tilanne, jossa voidaan painostaa ja tehostaa vaatimusta väliaikaisista turvapaikkapäätöksistä, jotka sitten ajan myötä muutetaan pysyviksi.

Näin se näyttää olevan suunniteltu.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja miten Sipilän hiljainen asiantolan hyväksyminen pitäisi tulkita?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Miksi et kysy tuota asiaa Sipilältä? Minä en ainakaan voi vastata hänen puolestaan. Ehkä Jussuf Allah-aho tietää?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Yrityksenä on saada maahan iso populaatio paperittomia turvapaikanhakijoita ja niitäkin paprittomia, jotka eivät ole turvapaikkaa hakeneet."

Kuka tuollaista yrittää? Onko Jussi Halla-aho hankkeen puuhamiehenä? "Paprittomat" on hauska ilmaisu ja erityisesti ne jotka eivät ole jotka eivät ole turvapaikkaa hakeneet. Ulkomaan kansalaisia olevat sukulaiseni eivät ole turvapaikkaa hakeneet. Onko Esko Riikonen tästä pahoillaan?

EU:n jäsenmaista tulleet ihmiset eivät passia tarvitse. Jonkin sorttinen henkilöllisyystodistus tulee ainakin oman edun vuoksi olla. Ajokortti ei muuten kelpaa sellaiseksi. Tämä asia tuli minulle selväksi passin uusimisen yhteydessä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Antakaa vaan demokratian toimia, normaalisti siellä valtuustossa äänestetään, ja eniten kannatusta saanut esitys voittaa.

Jos esitys kaatuu, niin sitten sillä ei ole kannatusta, ja toisinpäin.

Nämä koohotukset täällä palstoilla ei merkitse mitään, persujakin on tuolla päättämässä jopa neljä kappaletta, joten heidän linjansa ei ole oikein vaaleissa kannatusta saanut.

Minulla ei ole mitään tätä esitystä vastaan, joskaan ei ole mitään intohimoja puolestakaan. Helsinki käyttää rahansa niinkuin demokraattisesti valittu valtuusto haluaa, ei hetkauta mua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
käyttää rahansa niinkuin demokraattisesti valittu

Jotakuinkin juuri noin. Sama pätee -15 vaaleilla valittuun eduskuntaan ja hallitukseen. Eduskunnan enemmistölle. Kansan lupa ja valtakirja siihen.

Juhani Piri

Aion katsoa livenä mitä siellä tapahtuu ja millaisilla argumenteilla siellä keskustelua käydään. Kuka valehtelee eniten

https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/liv...

Risto Salonen

Talousosaamisen lisäys peruskouluun voisi auttaa. Koululaiset oppisivat, miten monta nollaa miljardissa, kymmenessä ja sadassa miljardissa. Sitten se sata miljardia jaettaisiin veroja maksavien määrällä (esim 4 miljoonaa).
Opettaja kysyisi sitten pikku Pekalta, miten monta vuotta Pekan pitää työskennellä ja maksaa valtionveroja, jotta valtion velkaa vastaava veromäärä on kasassa.
Tämä voisi lisätä perpektiiviä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mikä tätä Usaria vaivaa kun niitä lärvikuvia ei ole kommenteissa? Alan epäilemään, että "Risto Salonen" on vain nimimerkki. Nimimerkeille ei kiinnosta vastata.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mikä tätä Usaria vaivaa kun niitä lärvikuvia ei ole kommenteissa? Alan epäilemään, että "Risto Salonen" on vain nimimerkki. Nimimerkeille ei kiinnosta vastata.

Toimituksen poiminnat