Matti Villikari

Suomeen pyrkijät

Kuuntelin perjantai-illan tv-ohjelmaa, jossa Jörn Donner puhui maahanmuutosta.  Hän ei antanut pisteitä nykykyiselle politiikalle.

Jäin miettimään Jörkan sanoja.  Suomessa on nyt runsaat 5 miljoonaa kansalaista.  Syntyvyys on ollut laskussa jo 7 vuoden ajan.  Muutaman vuosikymmenen kuluttua me kaikki 2 miljoonaa suomalaista voimme olla ylpeitä kulttuuristamme.

Mitä Jörkka oikeastaan kertoi.  Otetaan vastaan uussuomalaisia niin paljon kuin taloutemme kärsii.  Hetkellisesti taloutemme voisi notkahtaa ennen kuin uudet kansalaiset pääsevät vauhtiin.  

Aikoinaan Suomeen tuli ”venepakolaisia” Vietnamista.  Kotikaupunkini Espoo otti heitä vastaa paljon.  Missään vaiheessa näiden 40 vuoden aikana vietnamilaiset eivät ole olleet Espoolle minkäänlainen ongelma.

Eivät nämä Vietnamista tulleet pakolaiset ole ensimmäisenä Tähtitornin mäellä laulamassa lippulaulua 6.12.  mutta toimivat omalla tavallaan yhteiskuntamme hyväksi.  Kiitos heille. 

Ehkä eri kansallisuuksissa on eroja omaksua työnteko mutta työllä  vain voi saada itsenäisyyden.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voi kamalaa viimeinen lauseeni: "Työ tekee vapaaksi" en tosiaan ajatellut kovin pitkälle, mutta ehkä siinä jotakin perää on kuitenkin.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Vietnamilaiset ovat olleet upeita maahanmuuttajia, mutta miten mahtaa ollut esimerkiksi somalien laita vaikka työllistymisen osalta..?

Kommenttini Jörkan puheisiin: työperäinen maahanmuutto ja kiintiöpakolaiset suotavia, muut varauksin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehkä kulttuureissa on eroja.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Höpsis. Suomeen ei suvaita ketään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suomen tulevaisuuden kannalta kysymys on enemmänkin tulokkaiden laadusta kuin määrästä.

Työperäistä maahanmuuttoa ei vastusta kukaan järkevä. Ahkeraa työntekoa arvostavat kulttuurit antavat tietenkin parhaat lähtökohdat integroitumiselle Suomeen, ja sen parempi, jos henkilöllä on jo tullessaan korkea ammattitaito sellaisella alalla, jossa Suomella on pulaa osaajista.

Jos puhutaan pakolaisista eli kansainvälistä suojelua tarvitsevista, asia on ensi sijassa humanitäärinen. Puhtaimmillaan se toteutuisi ottamalla Suomeen pelkästään eri tavoin vammaisia, vajaatyökykyisiä tai työkyvyttömiä henkilöitä, jotka ovat jatkuvan tuen ja avun tarpeessa lopun ikänsä. On selvää, että jokin raja on minkä tahansa yhteiskunnan kantokyvyllä valittaessa maahantulijat tällä perusteella. Heistä ei ainakaan kehittyisi ongelmaa Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Kannatan sellaista järjestelmää, joka tukisi YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n pakolaisleirien tärkeää tehtävää kokonaisuuden kannalta ja karsisi pois onnenonkijat.

Kaikki turvapaikanhakijat tulisi viedä lähtömaata lähimmälle UNHCR:n leirille ja ottaa sieltä heidän tilalleen kiintiöpakolaisina etenkin naisia ja lapsia, joitten on muuten vaikea saada turvapaikkaa. Turvapaikkatutkinta voitaisiin ulkoistaa UNHCR:lle, jolloin olisi varmuus todellisesta pakolaisuudesta ennen tulijoiden ottamista Suomeen, ja tutkinnan osuvuus olisi parempi paikallisen kielen ja kulttuurin osaamisen ansiosta. Itse leirejä olisi syytä kehittää parantamalla niiden oloja ja kehittämällä niistä koulutuskeskuksia ammatillisten perusvalmiuksien luomiseksi leiriläisille.

Näiden pelisääntöjen vallitessa ja tullessa yleisesti tunnetuksi lakkaisi kokonaan spontaani tulokkaiden virta ja turvapaikkaturismi periaatteella "röyhkeimmät ensin", koska järjestelmän väärinkäyttäjät karsiutuisivat tietäessään joutuvansa läpikäymään ensin vaiheen leirillä tietämättä sitä, kauanko se tulee kestämään. Jokainen suojelua tarvitseva kuitenkin saisi sen aina järjestelmän piirissä ollessaan. Ihmissalakuljetukselta menisi bisnes lopullisesti.

Tätä on tietenkin poliittisesti mahdotonta hyväksyä Suomessa, koska se nostattaisi niin ankaran vastustuksen bisneksensä menettävien tahojen suunnalta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mitä tarkoittaa turvapaikan haku? Kotimaassaan henkilöä vainotaan poliittisen, uskonnollisen, syntyperän tai muun syyn johdosta joka ei ole rikos (murha tms.) Jos kyseinen maa kuuluu YK:iin, se rikkoon tekemäänsä sitoumusta selvästi ja voidaan siksi yrittää pistää "järjestykseen" vaikka pahamaineisen Naton avulla ellei mr. Putin tarjoa tehtävään omaa 400 tuhannen sotilaan rauhanturvajoukkoaan, mikä olisi hyvin toivottavaa.

Paras tapa olisi pistää ko. maan hallinto järjestykseen. Kyseiset alueet olivat hyvässä järjestyksessä siirtomaavallan aikana.

Kun alueet siirtyivät itsenäiseksi, kyky hoitaa itsenäisesti hallintoa ei ollut riittävä.

Turvapaikkasiirtolaisuuden vaihtoehtona on turvallisuuden vienti niihin maihin joista tästä on puute. Luulisi, että EU:a tämä aihe kiinnostaisi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kotimaassaan henkilöä vainotaan

Heti kun Ex-palkansaaja,veronmaksaja,äänestäjä saa potkut yrityksestä ja joutuu työttömäksi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Nyt on menossa keräyskampanja Syyrian ja muutenkin lähi-idän lapsille talvesta selviämiseen. Samaan aikaan täällä on muutamakymmenen tuhatta aikuista täysihoidossa juuri samalta seudulta. Niiden elättämiseen kuluu satoja miljoonia joka ikinen vuosi. Miettikää niitä todellisessa hädässä olevia lapsia siellä ja noita makoilevia aikuisia täällä.
Luulen että miljoonien voittoja vokeilla tekevätkään ei ole juuri kiinnostuneita lähi-idän lapsista kun niillä ei saa tiliä tehtyä.

Hannu Töyri

Irakista Suomeen tulleet sotilaskarkurit hidastivat hieman Isin karkoittamista Irakin alueelta, mutta ei sillä muuten ollut mitään tekemistä ihmisoikeuskysymystenn kanssa. Sotilaskarkuri ei voi olla turvapaikanhakija kansainvälisten sopimusten kannalta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Somalit, afgaanit ja irakilaiset ovat kaikin puolin ok. Seuraavassa satsissa tuleekin sitten afrikkalaista kulttuuria - halusimmepa tai emme EU:n mitättömien ulkorajojen vuotaessa onnettomin seurauksin.

Missä muualla maailmassa on näin onneton rajavalvonta, kuin EU:n ulkorajoilla ?

Toimituksen poiminnat