Matti Villikari

Rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen.


Vakauttaminen on tärkeää.  Vakautuksella voidaan ylläpitää rauhaa.  Vakautusta on se, että ei rikota rauhaa.  Rauha rikkoutuu kun viedään sotajoukkoja toisen valtion alueelle.

 

Rauhaa voidaan rikkoa myös sopimattomalla käyttäytymisellä.  Rauhan rikkominen tuomittiin jo Turun Joulurauhan Julistuksessa ankarin seuraamuksin.  Muuallakin maailmalla rauhan säilyttäminen on yleisesti tuomittu, mutta valitettavasti sanktioita ei voi määrätä.  Niitä ei voi toteuttaa koska systeemi on se, että rauhan rikkojallakin on veto-oikeus.  

 

 

Lopuksi pari esimerkkiä kahden merkittävän organisaation peruskirjasta.

Valitettavasti suomalaisten enemmistö ei hyväksy toisen peruskirjan periaatetta. Vain toisella organisaatiolla on resursseja ylläpitää rauhaa.  Toisella on resurssit vain lausua toiveita.  Kansainliitto oli toisen organisaation edeltäjä.

 

1) 

”ylläpitää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ja siinä tarkoituksessa ryhtyä TEHOKKAISIIN yhteisiin toimenpiteisiin rauhaa vaarantavan uhan poistamiseksi ja sen syntymisen ehkäisemiseksi sekä HYÖKKÄYSTOIMIEN tai muiden rauhanrikkomisien tukahduttamiseksi sekä rauhanomaisin keinoin sopusoinnussa oikeudenmukaisuuden ja kansainvälisen oikeuden kanssa sovittaa tai selvittää kansainväliset riidat ja tilanteet, jotka saattavat johtaa rauhan rikkoutumiseen”

 

2)

”sopimaan kansainväliset erimielisyydet, joissa ne saattavat olla osallisina, rauhanomaisin keinoin sillä tavoin, etteivät kansainvälinen rauha, turvallisuus ja oikeus vaarannu, ja pidättäytymään kansainvälisissä suhteissaan kaikesta voimankäytöllä uhkailusta tai voiman käytöstä”

 

Toinen näistä teksteistä rikkoo ”vakautusta Itämerellä ja on Venäjän edun vastainen.”  Kumpi on Naton peruskirjan tekstiä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat