Matti Villikari

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjä ja Euroopan turvallisuustilanne

Sauli Niinistö: maahanmuutto turvallisuusuhkana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui pari päivää sitten, että Euroopan suurimmat turvallisuusuhat ovat "terrorismi, maahanmuutto ja Venäjä ja se, mitä tapahtui Krimillä ja Ukrainassa". Vielä tarkemmin ottaen Niinistö puhui mainittujen asioiden yhdistelmästä.

Ei valuvikoja transatlanttiseen suhteeseen

EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka (YTPP) on osa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (YUTP) ja unionin ulkosuhteita. Suomelle tärkeitä asioita ovat muiden muassa EU:n nopean toiminnan kehittäminen ja suorituskyky-yhteistyön strategisen ohjauksen tehostaminen. Tässä linjauksessa ei sinällään liene moitittavaa. Kuitenkin syystä tai toisesta on ajatus EU:n armeijasta pulpahtanut jälleen pintaan. Miksi? Onko yhtenä syynä esim. Brexit? Britanniahan on ollut suunnitellun EU armeijan kovin vastustaja mutta myös merkittävä sotilasmahti, sekä NATO jäsen.

Onko Venäjän johto kiinnostunut suhteiden parantamisesta länteen?

Venäjän presidentinhallinnon ulko- ja turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toimiva Sergei Karaganov antoi vähän aikaa sitten Der Spiegelin Venäjä-asiantuntijalle Chistian Neefille haastattelun. Myös englanninkielisenä verkosta löytyvä teksti on aika kylmäävää luettavaa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kaksi linjaa

Venäjä, Venäjä, Venäjä (ja Nato)

Itä-Ukrainan kriisin ja Venäjän sisäisten tapahtumien vuoksi Venäjä on ollut viimeisen vuoden aikana pinnalla keskusteluissa ja politiikassa ehkä enemmän kuin ikinä oman elämäni aikana. Myös keskustelu Suomen mahdollisesta jäsenyydestä sotilasliitto Natossa on saanut kierroksia Venäjän kehityksen ja aggression takia.

Debaltseve kaatuu. Entä nyt, maailma?

Venäjän sotapolitiikka saa yhä huolestuttavampia muotoja. Se on aikoja sitten hylännyt vanhan maksiimin, jonka mukaan diplomatiassa sanat ovat tekoja. Kremlin puheet ovat vain sekava vyyhti, jota yksikään järkevä ihminen ei voi ottaa todesta. Vallalla on vaihe, jossa sotilaallinen voima on pelkistetysti astunut esiin. Kreml sanoo suosivansa rauhanomaisia ratkaisuja Itä-Ukrainassa. Kun muut antautuvat, rauhanomaisuus toteutuu. Tämä muistuttaa edellisen kylmän sodan pahimpia propagandistisia vaiheita. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä